Muziek


Jan Duthoy (°1981) is afkomstig uit Oostende en woonachtig te Gent. Reeds op zeer jonge leeftijd gaat hij naar de muziekschool en begint hij klassieke piano en viool te studeren bij o.a. Luc Vanloo. Na de middelbare school trekt Jan naar Gent waar hij de richting “producer in de jazz en lichte muziek” volgt aan het Conservatorium. Daar krijgt hij o.a. lessen in compositie van Frank Nuyts.

Op het conservatorium leert hij er Bert Ostyn kennen, die toen al bezig was met zijn eigen nummers te schrijven en te componeren.  Samen met klasgenoten Renaud Ghilbert en Sergej Van Bouwel vormt het viertal in 2002 het ‘Absynthe Minded Quartet’. Jan wordt de toetsenist en gitarist bij de groep en doet ook backing vocals.

Met Absynthe Minded spelen ze elk café in het land plat en mogen ze menig voorprogramma verzorgen. Er verschijnt ook een eerste demo onder de naam ‘Sweet Oblivion’. Een jaar later is de tijd blijkbaar rijp voor een eerste officiële release op het Keremos-label: de ‘History Makes Science Fiction EP’. Met deze elpee onder de arm neemt de groep in 2004 deel aan Humo’s Rock Rally, waar ze in de finale tweede eindigden. Sindsdien maakten ze nog vier elpees en toerden ze rond in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Met hun laatste elpee wonnen ze maar liefst 4 Music Industry Awards (MIA’s): Hit van het Jaar, Beste Album, Beste Alternatieve groep en Beste Groep.

Jan speelt en componeert daarnaast ook regelmatig muziek voor kortfilms en animatiefilms. Voor de kortfilm “27” componeerde hij de score en speelde hij samen met Frederik Segers (Marvelas Something) ook alle instrumenten in.

Discografie (met Absynthe Minded)

2002     Sweet Oblivion (demo)
2003     History Makes Science Fiction
2004     Acquired Taste
2005     New Day
2007     There is nothing
2009     Absynthe Minded